Ufrivillig barnløshed

Ufrivillig barnløshed forekommer fordi mennesker har en meget forskellig frugtbarhed. Der vil være par, som har op mod 60% sandsynlighed for at opnå graviditet i hver menstruationscyklus; medens andre normale par kun har 5% sandsynlighed. Undersøgelser har vist at af de par, som får børn sammen uden behandling, opnår 90% en graviditet efter mindre end 1 års samliv. Normalt sættes grænsen for ufrivillig barnløshed derfor ved 1 års regelmæssig samliv.

Ufrivillig barnløshed er et ofte forekommende problem. Efter 1 års regelmæssigt samliv vil 20% af alle par stadig ikke have opnået at blive gravide og kan derfor tilbydes forskellige behandlinger mod ufrivillig barnløshed. Af disse 20% vil hovedparten  (ca. 75%) af de par, der udnytter alle behandlingstilbud, opnå graviditet. Omkring 5% af alle kvinder ender – trods behandling – med at være ufrivilligt barnløse og omkring 5% vil kun have fået ét barn, selvom de har forsøgt at få flere.

Årsagen til ufrivillig barnløshed vil hos 10% forblive ukendt. Påvises årsagen kan den henføres til kvinden i omkring 1/3 af tilfældene, til manden i omkring 1/3 af tilfældene og den resterende 1/3 af tilfældene hos såvel kvinden som manden.

Det ufrivillig barnløse par vil først henvende sig til deres egen læge med deres bekymring. Nogle par henvender sig allerede efter få måneders forsøg uden held. Lægen vil kunne informere parret om, hvornår der er grund til udredning og behandling. Hvis parret er sunde og raske, er der normalt ikke nogen grund til nærmere undersøgelse, før der er gået 1 år. Der er dog følgende undtagelser, hvor udredning og behandling er hensigtsmæssig, også selv om barnløsheden kun er af kortere varighed:

 
Hos kvinden:

  • uregelmæssige menstruationer, specielt såfremt der er mere end ca. 35 dage mellem blødningerne
  • tidligere underlivsbetændelse
  • tidligere operationer i underlivet

Hos manden:

  • tidligere sygdomme i testiklerne
  • såfremt testiklerne først kom på plads i pungen i løbet af skolealderen
  • såfremt testiklerne er meget små eller forskellige i størrelse
Kundeservice

Fragt

Rabat

Forum

Guide til at blive gravid
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld         Afmeld