Falsk positiv graviditetstest

Falsk positiv graviditetstest – hvordan det kan ske? Her får du svar på hvor almindelig en falsk positiv graviditetstest er og hvad der forårsager den.

En falsk positiv graviditetstest er, når testen viser, at du er gravid, men du rent faktisk ikke er gravid. Dette forekommer dog meget sjældent, så en positiv graviditetstest er derfor altid en særdeles god indikation af, at du er gravid. Selvom en falsk positiv graviditetstest er sjælden, er der tilfælde, og forhold, hvor et sådant resultat kan forekomme.

Om hjemme graviditetstest
HCG graviditetstest eller hjemme graviditetstest bestemmer graviditet gennem påvisning af hormonet "human Chorion Gonadotropin (hCG)" i kvindens urin. Det anbefales generelt, at du venter indtil dagen efter din menstruation er udeblevet før du tager en graviditetstest. Hvis du ikke kan vente så længe, og hvis du kender den dag du tror undfangelsen har fundet sted, så er den tidligste dag du kan teste 14 dage regnet fra undfangelsen. Graviditetstest er normalt 99% nøjagtige, når alle instruktioner er fulgt korrekt, og resultaterne er aflæst inden for den angivne tidsramme.

Der kan være forskellige grunde til en falsk positiv graviditetstest.

Kemisk Graviditet
En kemisk graviditet er dybest set en tidlig abort. Forskning har vist, at halvdelen af alle første graviditeter ender i abort. På grund af den høje følsomhed en graviditetstest har, fanger mange kvinder tidlige graviditeter med en positiv graviditetstest, men ender med at få deres næste menstruation alligevel – dette kaldes en kemisk graviditet.

Aflæsning af resultatet uden for den angivne tidsramme
Det er meget vigtigt, at du læser testresultatet indenfor det tidsinterval, som er anført i vejledningen for den pågældende graviditetstest. Hvis du lader testen ligge for længe, er testen ugyldig. Du kan ikke stole på resultatet, hvis du aflæser resultatet ud over det angivne tidsinterval. Dette kan medføre, at du får en falsk positiv graviditetstest.

Kemisk interferens
Hvis du tager lægemidler, der indeholder graviditets-hormonet Humant choriongonadotropin (hCG) kan det føre til en falsk positiv graviditetstest. Hvis du har fået HCG injektioner i forbindelse med behandling mod barnløshed, skal du således være sikker på, at injektionerne er ude af dit system, inden du forsøger at bruge den graviditetstest.

Skyggelinjer
Selv om du ikke er gravid kan nogle test efterlade en svag fordampningslinje (ofte kaldet skyggelinje), når urinen strømmer gennem testen. Denne meget svage lys grå skyggelinje i test-området kan af nogle forveksles med et positivt resultat.

Alle test har således to ”antistof streger”. En af disse streger vil altid blive lyserød (kontrolstregen) når den udsættes for fugt/urin. Den anden linje (teststregen) vil kun blive lyserød, hvis den udsættes for fugt/urin med hCG (graviditets-hormonet.) Disse antistof-streger er ikke usynlige. De er vanskelige at se, men de er der. Når de udsættes for fugt/urin, bliver de nemmere at se (fordi fugten får lyset til at afspejle anderledes.)

Hvis du ikke er sikker på resultatet af din graviditetstest bør du gentage testen efter et par dage. Er du fortsat i tvivl om resultatet, bør du opsøge en læge.

Kundeservice

Fragt

Rabat

Forum

Guide til at blive gravid
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld         Afmeld