Beregning af fødselstidspunkt/termin

Når man har fundet ud af at man er blevet gravid er det spændende at finde ud af hvornår fødslen kan forventes at finde sted, dvs. hvornår man har termin.

Hvis man har en regelmæssig menstruationscyklus på 28 dage, kan terminen beregnes ud fra sidste menstruations første dag. Så er terminsdatoen 40 fulde uger efter.

Det vil sige, at man (rent beregningsmæssigt) allerede er i tredje graviditetsuge på det tidspunkt man bliver befrugtet - man får altså ca. 2 uger "gratis".

Terminen kan nærmere beregnes således:

Man lægger en uge til sidste menstruations første dag. Herefter trækker man tre måneder fra og finder terminsdatoen.

Et eksempel:

Sidste menstruations første dag var den 1/1-2004. Plus en uge giver d. 8/1. Minus tre måneder giver 8/10. I dette eksempel har kvinden således termin den 8/10-2004.

Hvis man har uregelmæssig menstruation kan den nøjagtige terminsdato bestemmes med en ultralydsscanning af fosteret. Hvis scanningen foretages i den tidlige graviditet bliver resultatet mest præcist. Terminsdatoen beregnes ud fra fosterets hovedstørrelse.

Har man længere menstruationscyklus end 28 dage, vil befrugtningen være sket lidt senere end 14 dage efter sidste menstruations første dag. Herved vil terminsdatoen ligge lidt senere end ved den sædvanlige udregning.

Hvis man har kortere menstruationscyklus, vil terminsdatoen tilsvarende ligge lidt tidligere.

Hvis du lige er ophørt med p-pille indtagelse, og ikke har haft menstruation siden bør terminen under alle omstændigheder fastsættes ved en scanning.

Det er vigtigt at have fastsat en rimeligt sikker termin. Herved bliver det lettere at skønne om barnet vokser rigtigt, om der er noget galt og at tage stilling til om fødslen bør sættes i gang, hvis man er gået for længe over terminsdatoen.

Kundeservice

Fragt

Rabat

Forum

Guide til at blive gravid
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld         Afmeld